Om OSS

Øyteateret utvikler, produserer og fremfører scenekunst basert på nyskrevet dramatikk, fortellinger, folkeeventyr og mytologi. Vi er et turnerende teater, som reiser ut og spiller på blant annet gallerier, skoler, festivaler, og øyene i Oslofjorden. Hovedmålgruppen vår er barn og unge. Gjennom vårt teaterarbeid vil vi bidra til et inkluderende og bærekraftig samfunn ved å styrke barn og unges identitet knyttet til kultur- og naturforståelse. Vi er et felleskap av teatermakere med spisskompetanse innen figurteater, teatervitenskap og fortellerkunst. Øyteateret har også medlemmer som arbeider innen visuell kunst, musikk, tekst, juss og økofilosofi, som bidrar med verdifull kompetanse.

Kontakt oss på:

oyteateret@gmail.com

eller direkte til

Andrea Skotland - Daglig leder
andreaskotland@gmail.com

0047 98623179

Organisasjonsnummer: 913 308 190

Vi har kontorplass i Frimannsgate 24B, 0165 Oslo

øy's Medlemmer

Ida Frisch, Eirik Fagerheim Kalsås, Ellen Jerstad, Andrea Skotland, Pierrick Lefevre, Marianne Ek Hagen, Helge Heikkilä, Ilker Dursun.

Styret 2017-2018

Agnes Lindberg (styreleder), Knut Alfsen, Kate Pendry, Annelie Ott, Andrea Skotland, Ellen Jerstad, Martin Lee Mueller (vara).

 

Arjuna Dukketeater

Sommeren 2013 skulle Arjuna Dukketeater spille sin siste forestilling “Prinsessen som gikk til jordens hjerte”, etter 41 år med dukketeater på dugnadsbasis i Kommandantboligen på Hovedøya. Med mange års kjennskap til Arjunas unike arbeid, startet Øyteateret som et ønske om å fortsette med dukketeater i Oslofjorden. Dette ble tatt imot med begeistring fra Arjunas medlemmer som på dette tidspunktet ønsket å legge inn årene. Dermed har Øyteateret tatt stafettpinnen etter Arjuna, og har fortsatt som turnerende teater. Siden 2013 har Øyteateret spilt forestillinger i lavvo på Langøyene og utendørs på Hovedøya i Oslofjorden, samt på Nye Gressholmen Kro hvor vi har startet et varig samarbeid. 

Marit Jerstad skriver om Arjunas arbeid i sin artikkel “40 år med eventyrformidling og aha-opplevelser” (se pressearkiv). Hun beskriver reisen gjennom ulike dukketyper, dramatiske løsninger, og lærdom fra arbeidet med mytologi og undereventyr:

I 1970 var vi en gruppe mennesker som hadde studiegrupper i eventyr og myter. Etter hvert vokste det frem en interesse for å videreformidle til barn den rikdom og innsikt som dette materialet hadde. Entusiastisk bestemte vi oss for at dukketeater var den beste måten å formidle stoffet på. Ingen av oss kunne noe om dukker, bare Marit Jerstad hadde teaterutdannelse, og fikk dermed fungere som gruppens instruktør. På 1970-tallet skulle alt være sosialrealisme, så tommelen var stort sett vendt ned for eventyr. Vi gjorde dermed som kjerringa mot strømmen og satte i gang med det vi syntes var viktig, nemlig å spille eventyr for barn. Vi fikk tak i noen bøker om dukkelaging, bestemte oss for det helt ukompliserte og lagde et par forestillinger med enkle hånddukker som vi spilte for slekt og venner. Etter hvert ble vi modigere og bygget en reisescene, så vi kunne reise rundt med storsatsingen "Gullfuglen". I 1972 fikk vi anledning til å bruke Kommandantboligen på Hovedøya som vår faste scene. Vi flyttet ut og startet vår første sesong der, med “Gullfuglen” på reisescenen.

Arjunas 41 år med dukketeater er bakteppet for Øyteateret i dag. Medlemmer fra Arjuna Dukketeater har sittet i Øyteaterets styre mellom 2014 - 2017, og fortsetter å rådføre Øyteaterets virksomhet.