Arjuna Dukketeater

Sommeren 2013 skulle Arjuna Dukketeater spille sin siste forestilling “Prinsessen som gikk til jordens hjerte”, etter 41 år med dukketeater på dugnadsbasis i Kommandantboligen på Hovedøya. Med mange års kjennskap til Arjunas unike arbeid, startet Øyteateret som et ønske om å fortsette med dukketeater i Oslofjorden. Dette ble tatt imot med begeistring fra Arjunas medlemmer som ønsket å legge inn årene. Dermed har Øyteateret fått stafettpinnen etter Arjuna, og har fortsatt som turnerende teater. Siden 2013 har Øyteateret spilt forestillinger i lavvo på Langøyene og utendørs på Hovedøya i Oslofjorden.

Marit Jerstad skriver om Arjunas arbeid i sin artikkel “40 år med eventyrformidling og aha-opplevelser” (se pressearkiv). Hun beskriver reisen gjennom ulike dukketyper, dramatiske løsninger, og lærdom fra arbeidet med mytologi og undereventyr:

I 1970 var vi en gruppe mennesker som hadde studiegrupper i eventyr og myter. Etter hvert vokste det frem en interesse for å videreformidle til barn den rikdom og innsikt som dette materialet hadde. Entusiastisk bestemte vi oss for at dukketeater var den beste måten å formidle stoffet på. Ingen av oss kunne noe om dukker, bare Marit Jerstad hadde teaterutdannelse, og fikk dermed fungere som gruppens instruktør. På 1970-tallet skulle alt være sosialrealisme, så tommelen var stort sett vendt ned for eventyr. Vi gjorde dermed som kjerringa mot strømmen og satte i gang med det vi syntes var viktig, nemlig å spille eventyr for barn. Vi fikk tak i noen bøker om dukkelaging, bestemte oss for det helt ukompliserte og lagde et par forestillinger med enkle hånddukker som vi spilte for slekt og venner. Etter hvert ble vi modigere og bygget en reisescene, så vi kunne reise rundt med storsatsingen "Gullfuglen". I 1972 fikk vi anledning til å bruke Kommandantboligen på Hovedøya som vår faste scene. Vi flyttet ut og startet vår første sesong der, med “Gullfuglen” på reisescenen.

Arjunas 41 år med dukketeaterer bakteppe for Øyteateret i dag. Medlemmer fra Arjuna Dukketeater har sittet i Øyteaterets styre mellom 2014 - 2017, og fortsetter å rådføre Øyteaterets virksomhet.