ALYONA OG BROR IVAN

Alyona og bror Ivan er et folkeeventyr omskapt til moderne dukketeater. Dukkene er skåret i lindetre og utfordrer en mainstream estetikk. Musikere med treblås spiller frem en dyp fortryllende skog på reisen til Alyona og bror Ivan - et søskenpar på flukt.

Alyona og bror Ivan er et samarbeidsprosjekt mellom profesjonelle kunstnere fra tre land. Vår tjekkiske scenograf Barbora Burdová har skåret ut unike figurer og bygget en portabel scenografi, vår franske dukkefører Pierrick Lefevre spiller sammen med sin norske kollega Ida Frisch, i regi av Ellen Jerstad. I tillegg har vi to musiker på laget, Malin Sanden og Ilker Dursun – som komponerer og spiller frem det musiske landskap.

Produksjonen er tuftet på et folkeeventyr. Det handler om et søskenpar som har mistet foreldrene på havet, men de er ikke alene, de har hverandre. Tanten deres er besatt av rikdom. Hun setter dem til nitidig pussing av diamanter, men de nekter. De vil ut i verden. I det de rømmer fra tanta havner de i en magisk og uforutsigbar skog. Bekker som synger med menneskelige stemmer, og vann som forvandler deg til nye former. Fortellingen handler om samhold, kjærlighet og oppvekst i et uforutsigbart univers. I forestillingen har vi lett etter et tidløst uttrykk for å vekke undring og fantasi hos barn. Hvorfor skal man forklare eksplisitt, når man kan skape bilder som barna selv kan utbrodere?

Kompaniet strekkes mot grensesprengende løsninger. Vi utfordrer oss selv i ulike visuelle retninger, vi jobber med skala, form, fysisk teater og nonverbale løsninger. Øyteateret  er et nyoppstartet kulturtilbud fra Oslofjorden med mål om å bidra til mer inkluderende samfunn. Vi vil styrke barn og unges identitet, gjennom dypere forståelse av kulturen sin og naturen rundt oss. I år har vi losset fergene fulle av over 600 skolebarn og fått dem med oss ut til øyene. Der fikk de se vår debutforestilling, - Alyona og bror Ivan. Vi har fått flott respons i hovedstaden, og nå vil ta med forestillingen til nye barn og steder.

I løpet av august 2014 viste vi figurforestillingen Alyona og bror Ivan for nærmere 1000 besøkende. Barn mellom seks og 13 år fra ulike skoler i Oslo- og omegn ble fraktet med båt ut til Langøyene i Oslofjorden. Der ble barna møtt av regissøren, fulgt over øya til en 55kvm stor lavvo, hvori forestillingen fant sted. I samme tidsrom hadde vi helgevisninger på Galleri Brenneriet i Brenneriveien,

PROSJEKTETS ENSEMBLE:

Regissør: Ellen Jerstad

Scenograf: Barbora Burdová

Dukkefører: Pierrick Lefevre

Produsent og dukkefører: Ida Frisch

Musiker: Ilker Dursun

Komponist og musiker: Malin Sanden